Kom nu te weten wat FoxOring is

Wat is FoxOring

Bij FoxOring krijg je in tegenstelling tot de classic ARDF een kaart met de posities van de zendertjes. Het is te zeggen er staat een cirkeltje op de kaart waar een zendertje te horen is.

de kaart

Voorbeeldkaart van een foxOring training. De start en aankomst is het rode driehoekje, rechtsonder.

Bovenstaande kaart is een voorbeeld van een FoxOring kaart deze is gebruik in 2022 te Pelt.
De cirkeltjes omvatten een gebied van ongeveer een 50 tal meter. Het zendertje dat nog minder vermogen uitzend dan bij de classis ARDF is hoorbaar in de cirkel maar hoeft niet in het cirkeltje te staan.
Bij de meeste foxOring wedstrijden zijn er zo 10 bakens verstopt. Het doel is om zo snel mogelijk alle “zendertjes of bakens” op te sporen met behulp van een ontvanger met een richtingsgevoelige antenne. Het gebruik van GPS is uit den boze. Het hele gebeuren is te voet, wat voor een sportieve component zorgt.

Uitslag

De uitslag wordt bepaald door het aantal opgespoorde bakens, bij een gelijk aantal bakens wordt naar de looptijd gekeken.Om een eerlijk verloop van de wedstrijd te waarborgen is de wedstrijd individueel en starten er om de 5 minuten enkele (1 tot 5) deelnemers. De startvolgorde wordt door loting bepaald.

Welke competenties

Een goede lichamelijke conditie is een pluspunt, maar je resultaat zal toch in eerste instantie bepaald worden door je technische vaardigheid: snel en juist gebruik van je ontvanger, nauwkeurige peilingen uitvoeren, goed inschatten van afstanden op basis van de veldsterktes. Verder kan je mits goed gebruik van kaart en kompas de beste looproute (of wandelroute) kiezen. De afstand (kortste weg van de start via de bakens naar de aankomst) bedraagt in België meestal 4 tot 8 km. Bij internationale wedstrijden kan dit oplopen tot 10 km.

Techniek

De FoxOring bakens werken meestal op 80 meter een enkele keer op 2 meter. De peiltechniek is nog steeds belangrijk maar de propagatie speelt bij deze een veel mindere rol.

Tot slot

FoxOring is de ideale manier om kennis te maken met onze peilsport. Het is zeer toegankelijk voor het hele gezin. Het valt ons op dat de kinderen dit zeer leuk vinden.

Een aanrader.

IARU Region 1 International Class ARDF

Part A

Part B

Volgende